Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ένα διαφορετικό μάθημα – παρουσίαση από τη Στ' τάξη

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 οι δάσκαλοι της Στ΄ τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου οργάνωσαν μια πρωτότυπη διδασκαλία μαθητών – γονιών. Η αίθουσα εκδηλώσεων μετατράπηκε σε μια μεγάλη τάξη με θρανία και καρέκλες στημένα για μια ομαδοκεντρική διδασκαλία. Τις ομάδες της διαφορετικής αυτής τάξης απάρτισαν μαθητές και γονείς, που κάθισαν μαζί με τα παιδιά τους. Οι γονείς μ’ αυτόν τον τρόπο είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν τα σχολικά τους χρόνια και να μπουν για λίγο στη θέση των παιδιών τους. Οι μαθητές από την άλλη θα θυμούνται για καιρό ότι υπήρξαν για λίγο συμμαθητές με τους γονείς τους.
Αφορμή για τη διδασκαλία στάθηκε ένα κείμενο στο βιβλίο της Γλώσσας που αναφερόταν στον Γάρο, το «κέτσαπ» των αρχαίων Ελλήνων. Έτσι λοιπόν δάσκαλοι και παιδιά αποφάσισαν να ασχοληθούν με την διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και των Νεοελλήνων. Η έρευνα που έκαναν τα παιδιά, πάντα με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, αφορούσε όχι μόνο στο τι έτρωγαν οι αρχαίοι, αλλά και στο πού έτρωγαν και πώς. Μετά την έρευνα θεωρήθηκε ότι θα ήταν μια ωραία ιδέα να καλεστούν στο σχολείο, διατροφολόγος: κα Κυράννα Πασάρα-Τερζόγλου, σεφ: κα Γιώτα Μήτσιου-Πολυχρονίδου.
Τη διαφορετική αυτή διδασκαλία παρακολούθησαν εκτός των άλλων η σχολική σύμβουλος της 21ης περιφέρειας Π.Ε Ν. Θεσσαλονίκης κα Μέλλω Κέκια, ο διευθυντής του σχολείου κ.Μιλτιάδης Πέντας και εκπαιδευτικοί του σχολείου.
Όλη η διδασκαλία ετοιμάστηκε με βάση το 4ο κεφάλαιο της ελληνικής γλώσσας της έκτης δημοτικού, ‘’Διατροφή’’. Ήταν διαθεματική, καθώς περιελάμβανε τα μαθήματα της Γλώσσας (εγκλίσεις, χρόνοι), των Μαθηματικών (σύγκριση χρονολογιών, ποσοστά), της Ιστορίας (αρχαιοελληνική εποχή), της Γεωγραφίας (διατροφή ανά περιοχή), της Φυσικής Αγωγής (χορευτικά, γυμναστικές ασκήσεις), της Θεατρικής Αγωγής (παντομίμα) και των Εικαστικών (κολάζ).
Οι εκπαιδευτικοί της έκτης τάξης κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους στο μέγιστο βαθμό, μιας και το κίνητρο τους ήταν η αγάπη για τους μαθητές τους και του λειτουργήματός τους, όσο και της προσπάθειας ανάδειξης του ‘’Εμείς’’.
Όταν λοιπόν δημιουργήθηκε έντονα σε όλους το παραπάνω συναίσθημα, όταν όλοι συνειδητοποίησαν για μια ακόμη φορά την αξία του, τότε τα μικρά προσωπάκια των μαθητών, των γονέων και όλων των παρισταμένων φωτίστηκαν από χαρά και ευτυχία.
Αυτό το διαφορετικό μάθημα - παρουσίαση σίγουρα χαράχτηκε βαθιά μέσα στη μνήμη όλων, που η θύμησή του μετά από χρόνια, θα είναι μια ακόμη ευχάριστη και αξέχαστη ανάμνηση της ζωής τους, μέσα στις τόσες δυσκολίες.

Υπεύθυνοι οργάνωσης:  
κ.Παπαδόπουλος Παναγιώτης, δάσκαλος του ΣΤ1
κ.Οικονόμου Αναστασία, δασκάλα του ΣΤ2
Διδασκαλία: 
κ.Παπαδόπουλος Παναγιώτης, δάσκαλος του ΣΤ1

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου